Inhoud

De eerste keer dat je een huis koopt, voelt het alsof je in een andere wereld stapt. Ineens heb je te maken met voorbehoud van financiering, notarissen, makelaars, biedingen, NHG, rentepercentages en hypotheekvormen waar je nog nooit van hebt gehoord.
Logisch dus dat je soms denkt: Waar begin ik aan?

Wat je wel moet weten!

1. Je hoeft geen vast contract te hebben

Je volledige inkomen telt mee voor je hypotheek als je werkgever een intentieverklaring afgeeft. In die verklaring geeft je werkgever aan dat ze van plan zijn je contract na afloop te verlengen voor onbepaalde tijd. Is dit niet mogelijk, dan kijken we naar andere oplossingen. Er is meer mogelijk dan je denkt!

2. Overbieden gebeurt vaak

Bied je boven de vraagprijs, dan is de kans groot dat de taxatiewaarde ook boven de vraagprijs uit komt. Maar let op: je mag nooit meer lenen dan de taxatiewaarde. Het verschil tussen de koopprijs en de taxatiewaarde betaal je altijd uit eigen middelen.

3. Vrijstelling van overdrachtsbelasting

Ben je jonger dan 35 en koop je je eerste huis onder de € 525.000? Dan betaal je waarschijnlijk geen overdrachtsbelasting. Scheelt zomaar duizenden euro’s, namelijk 2% van de koopsom. Let op: dit is een eenmalige vrijstelling. En koop je samen? Dan moeten jullie allebei aan de voorwaarden voldoen om de volledige vrijstelling te krijgen. Twijfel je of het voor jou geldt? We zoeken het graag voor je uit.

4. Kies zelf je onafhankelijk hypotheekadviseur

Een onafhankelijk hypotheekadviseur kijkt welke geldverstrekker het beste bij je past. Ga je naar de bank? Dan krijg je één aanbod: van die bank. Een onafhankelijke adviseur vergelijkt meerdere geldverstrekkers. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt en dat de voorwaarden echt bij je past.

Er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij het kopen van je eerste huis, bijvoorbeeld welke hypotheekvorm je moet kiezen of hoe lang je de rente vast zet. Het is niet niks, misschien zelfs wel de grootste aankoop van je leven. Dan is het fijn als iemand met je meedenkt en je volledig ondersteunt en ontzorgt.
In een gratis kennismakingsgesprek leggen we je precies uit wat je moet weten. Geen vakjargon, gewoon duidelijk advies.

Waarom BijBrut?

✔️ Geen ingewikkelde taal, maar begrijpelijk advies
✔️ We denken in oplossingen, niet in problemen
✔️ Emotie snappen we, financiële helderheid regelen we
✔️ We nemen de tijd — ook als het even moeilijk is

 

Plan een gratis gesprek in en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Zonder gedoe, gewoon goede tips en helder advies!